Fem lag klara för final i Skolmats-SM!

Finalisterna i Sveriges största skolmatstävling har utsetts. De fem lagen, som kommer från olika delar av Sverige, kommer i vår att tävla om första-priset – en gastronomisk inspirationsresa till spanska Alicante.

De fem finallag som kommer att göra upp om titeln ”Årets bästa Skolkockslag” i SkolmatsGastro 2020 har nu korats. De tävlande lagen är Herrestorpsskolan (Vellinge), Navets skola (Örebro), Lagmansskolan (Mjölby), Tiundaskolan (Uppsala), Fajansskolan (Falkenberg).

Över 1 miljon skolmåltider serveras varje dag, lagade av över 15 000 skolkockar runt om i Sverige. Tävlingen SkolmatsGastro – SM i Skolmat – arrangeras av Lantmännen, i samarbete med Martin & Servera, med syftet att lyfta fram skolkockarnas arbete och inspirera till ännu bättre skolmat.

– Det är jätteroligt att vi fått så många bra ansökningar och vi ser fram emot att få komma ut och träffa skolkockarna på skolorna, säger Susanna Liljeblad, Försäljningsdirektör på Lantmännen Cerealia Foodservice och en av jurymedlemmarna i SkolmatsGastro 2020.

Juryn för Skolmatsgastro 2020 – Kurt Weid, Jens Vikingsson, Agneta Elofsson, Lyndon McLeod samt Susanna Liljeblad.

Juryn består av Lyndon McLeod, Kurt Weid, Agneta Elofsson, 
Jens Vikingsson, 
samt Susanna Liljeblad (ej med på i bilden).

Under januari och februari kommer finallagen de att tävla på hemmaplan i sina egna skolkök. Lagen kommer att coachas av Kurt Weid, en av SkolmatsGastros grundare tillika juryordförande. Under coachingen kommer de att få tips och råd inför finaldagen. Finallagen har en tävlingsdag var, då en jury finns på plats i skolan för att betygsätta skolkockarnas insatser och maträtter. Lagen tävlar med tre rätter – en varmrätt, en vegetarisk rätt och en soppa – som max får kosta 12 kronor per portion i snitt. Lagen ska även motivera hur de arbetar med hållbarhet i skolrestaurangen på lagledarens skola.

Vinnaren koras vid en prisceremoni under Kostdagarna som arrangeras av Kost & Näring den 26 mars i Malmö. Första pris är en gastronomisk inspirationsresa till Alicante i Spanien.

  • Nordmills
  • GoGreen
  • GOOH
  • Kungsörnen
  • Axa
  • Finn Crisp
 
Tipsa en vän
Din kommentar har skickats. Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng
Kontakta oss
Ditt meddelande har skickats Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng