SkolmatsGastro

Varje dag serveras över 1 100 000 skolmåltider i Sveriges skolor. Bakom planering och tillagning står drygt 15 000 skolkockar. Deras insatser är oerhört viktiga för barnens ork och prestationer under en skoldag.

En idé föds

När Köksmästare Kurt Weid reste runt i landet för att hälsa på i olika skolkökKurt Weid SkolmatsGastro upptäckte han att det fanns ett enormt behov av inspiration och förnyelse. Dessutom insåg han att det var dags att höja statusen på de fantastiska skolkockarna som trots knappa resurser gör ett enastående arbete. Men hur skulle det gå till? Idéen om en tävling började sakta växa fram.

Under hösten 2007 bjöd vi in alla landets skolkockar att delta i Sveriges första rikstäckande tävling för skolkockar, dvs tävlingen SkolmatsGastro föddes. Det strömmade in svar och det var en svår uppgift för juryn att utse fem finalister. Nu har tävlingen hållits sex gånger och nästa tävling hålls 2020.

Bakgrund och fakta om SkolmatsGastro

Lantmännen har startat SkolmatsGastro för att bidra till höjd status för skolmaten, inspirera till sunda maträtter samt att verka för att matkulturen i skolmiljön tas på allvar. Lantmännens roll är att inspirera skolkockarna att tänka nytt, sundare och finna modet att stå upp för det viktiga som de gör för skolbarnen. Tävlingen kan med den uppmärksamhet som den fått hjälpa till att höja statusen på skolkockarna och skolmaten.

SkolmatsGastro - SM i Skolmat är en tävling för skolkockar som arrangeras av Lantmännen. I år deltar grossisten Martin&Servera som stöttande partner i tävlingen. Till final går fem tävlande lag med tre skolkockar i varje lag. De tävlande lagen ska inte bara laga god mat, de ska också närings- och kostberäkna måltiden samt tillaga allt på tid inför en sittande jury. 

SkolmatsGastroI finalen lagar skolkockarna tre rätter från recept för minst 100 personer där snittkostnaden per måltid inte får överstiga 12 kronor. - Vi ser finalisterna som inspiratiörer för alla landets skolkockar. Deras insatser och mod ger skolköket ett erkännande och stärker statusen för de drygt 15 000 skolkockar som varje dag serverar över en miljon skolmåltider i Sveriges skolor.

 

Filmklipp från finalen 2008 och 2010

Se hur det kan gå till på tävlingen SkolmatsGastro. Läktarna är fulla av hejarklacker, stora som små, gästjuryn väntar förväntansfullt på att få provsmaka, tävlingsdeltagarna är taggade och stämningen är på topp!

  • Kungsörnen
  • Axa
  • Finn Crisp
  • GOOH
  • Nordmills
  • GoGreen
 
Tipsa en vän
Din kommentar har skickats. Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng
Kontakta oss
Ditt meddelande har skickats Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng