Allergi

Ingredienser som är kända för att ge överkänslighetsreaktioner finns upptagna på en gemensam lista inom EU. En uppdaterad lista finns på Livsmedelsverkets (LI) hemsida (www.slv.se).

Allergi och överkänslighet

För att underlätta för den som är allergisk måste det alltid tydligt framgå om ett livsmedel innehåller dessa ingredienser eller om produkter är framställda av dem. Huvuddelen av alla livsmedelsallergier är mot proteiner i vanliga livsmedel som mjölk, ägg, fisk, kräftdjur, baljväxter (exempelvis jordnöt, sojabönor, ärter), nötter (exempelvis hassselnöt, valnöt, mandel), fröer (exempelvis hasselnöt, valnöt, mandel), fröer (exempelvis sesamfrö, solrosfrö, vallmofrö, senap) och spannmål (gluten).

För att tydliggöra de vanligaste allergener som ingår i våra produkter har vi vår allerginyckel. Naturligtvis finns alla ingredienser angivna i ingrediensförteckningen på förpackningen men med vår allerginyckel ser du att vi har markerat de som ingår med rött. Grönt anger att dessa inte har tillförts via någon ingrediens. Den som är allergisk mot något bör alltid läsa ingrediensförteckningen på förpackningen noga, även på livsmedel man brukar handla, för att vara säker på att innehållet i varan inte har ändrats.

Mycket allergiska personer bör vara försiktiga med alla livsmedel som tillverkats av flera ingredienser. Risken att ett livsmedel innehåller spår av ingredienser från en annan tillverkning kan aldrig helt uteslutas.

Kan innehålla spår av

När det gäller märkningen "kan innehålla spår av..." för olika allergener tillämpar vi de riktlinjer som LI och Svensk dagligvaruhandel har sammanställt i Livsmedelsindustrins och dagligvaruhandelns branschriktlinjer för Allergi och annan överkänslighet. Sådan märkning accepteras enligt Livsmedelsverket endast om:

  • Rengöringen är tillfredsställande
  • Det ändå finns en verklig risk för "spår av" i produkten
  • Det sker i samförstånd med tillsynsmyndigheten. Livsmedelsverket bedömer att riktlinjerna uppfyller de krav som EU ställer för att de ska betraktas som nationella branschriktlinjer.

Läs alltid ingrediensförteckningen på förpackningen noggrant så att innehållet i produkten inte har ändrats.

Nyckelhålsmärkning

Ditt val av mat kan påverka din hälsa. Nyckelhålssymbolen gör det enklare att välja ett hälsosamt alternativ. För att få använda nyckelhålssymbolen ställs olika krav. Mer information om nyckelhålsmärkning finns på Livsmedelsverkets hemsida www.slv.se

Konsumentkontakt

Vi tycker det är viktigt att lyssna på våra kunder och via vår konsumentkontakt får vi in frågor, synpunkter och önskemål på våra produkter. Har du frågor eller funderingar kring våra produkter eller vårt sortiment så hör gärna av dig till oss på telefon 020-84 84 84.

  • Nordmills
  • GoGreen
  • Kungsörnen
  • GOOH
  • Axa
  • Finn Crisp
 
Tipsa en vän
Din kommentar har skickats. Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng
Kontakta oss
Ditt meddelande har skickats Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng